Trosišče na Puconskem pokopališču

Natisni

Trosisce 01

V letu 2016 smo se na Svetu KS Puconci začeli pogovarjati o izgradnji trosišča za pokojnike.

Eden od argumentov, da zgradimo trosišče je bil ta, da se pojavlja vse več starejše populacije, predvsem taki, ki nimajo za sabo nikogar, ki bi po smrti skrbel za njihove grobove.

Po razpravi na seji smo sprejeli sklep in uvrstili izgradnjo trosišča v program dela KS Puconci za leto 2017.

K sodelovanju smo povabili ga. arhitektko Tanjo Borovšak, ki nam je predstavila idejo, kako bi naj trosišče izgledalo, in to idejo smo člani Sveta KS Puconci tudi sprejeli in potrdili. Spomladi so bili naročeni načrti pri ga. Tanji Borovšak in pristopilo se je k izgradnji trosišča.

Danes ima trosišče za pokojnike svojo končno podobo.

 

Zgradilo ga je podjetje Kamen-keramika Kuronja Viljem iz Puconcev, ograjo pa je izdelalo Umetno kovaštvo Celec Drago s.p. iz Večeslavcev.

 

 

 

KORISTNE INFORMACIJE O RAZTROSU PEPELA POKOJNIKA

Krsta, žara, pepel in veter – raztros pepela izven pokopališč

Še pred dvema desetletjema je veljalo, da je klasični pogreb s krsto edina sprejemljiva oblika pogreba. Takrat se je v Sloveniji za pogreb s krsto odločilo kar 90 odstotkov ljudi, za upepelitve pa le desetina. Danes je to razmerje obratno in se je prevesilo v korist upepeljevanja posmrtnih ostankov preminulih. Pogreb z žaro, nekoč alternativno obliko pokopa, danes vse pogosteje nadomešča še novejša oblika pokopa, in sicer raztros pepela posmrtnih ostankov na pokopališču, morju ali drugi lokaciji glede na želje preminulega in njegovih svojcev.

Čeprav še ne moremo govoriti o točnih odstotkih in pogostosti raztrosov pepela, pa lahko zagotovo rečemo, da bo ta oblika kmalu postala popolnoma sprejeta kot »normalna« oziroma vsakdanja oblika slovesa. Večja slovenska pokopališča so zaradi povečanega povpraševanja že uredila primerne prostore za raztros. Svojci pokojnega se glede raztrosa dogovorijo na pokopališču oziroma v pogrebni službi, ki upravlja s pokopališčem. Ker pa je raztros pepela možen in vse pogostejši tudi izven pokopališča, nas je zanimalo, kakšen je postopek pridobitve dovoljenja za takšno pogrebno slovesnost in na katerih lokacijah je raztros posmrtnih ostankov sploh možen.

Z vprašanji smo se obrnili na večje občine, na njihove oddelke za družbene dejavnosti.

 

Raztros pepela izven pokopališča: postopek

Raztros pepela zunaj pokopališča je možen na podlagi dovoljenja pristojne občine ali upravne enote. Za takšno obliko raztrosa lahko zaprosijo zakonec ali svojci pokojnega, ki morajo za dovoljenje za pokop oziroma raztros pepela zunaj pokopališča plačati upravno takso v višini 22,66 evra. Lahko pa svojci pooblastijo tudi pogrebno podjetje, da v njihovem imenu pridobi vsa potrebna dovoljenja.

Svojci pokojnega se tako najprej zglasijo na oddelku za družbene dejavnosti tiste občine ali upravne enote, kjer bo pepel pokojnega raztrosen. Tam izpolnijo in oddajo vlogo za raztros pepela izven pokopališča. K tej vlogi je treba priložiti mrliški list, potrdilo o upepelitvi in tudi dovoljenje lastnika parcele oziroma zemljišča, kjer želijo opraviti raztros, če parcela ni v lasti države. Če je lastnik parcele fizična oseba, je potrebno tudi njegovo dovoljenje za raztros v obliki preproste pisne izjave. Pogosto je poleg vloge treba oddati tudi izris lokacije iz zemljiškega katastra, ki natančno opredeljuje lokacijo za raztros (številka parcele)*.

Ko je vloga popolna, pristojna občina ali upravna enota v nekaj dneh izda odločbo za raztros. Pristojni organ lahko zavrne izdajo dovoljenja le, če bi bil raztros pepela na določenem kraju v nasprotju z drugimi predpisi oziroma bi predstavljal nedopusten poseg v pravice tretjih.

 

Izvedba raztrosa

Zakon ne določa, da mora biti na raztrosu pepela prisotna uradna oseba. Nekatera pogrebna oziroma komunalna podjetja pa zaradi transparentnosti pri tem vseeno vztrajajo. Poleg tega pogrebna podjetja pri raztrosu pepela uporabljajo posebno raztrosno žaro, s pomočjo katere je raztros lažji in elegantnejši. Pri tem pa ne pozabite, da je pri organizaciji pogrebne slovesnosti v prvi vrsti prav, da upoštevate želje pokojnika, ki oziroma če jih je izrazil glede svojega pogreba. Če je med njimi tudi raztros pepela zunaj pokopališča, se lahko po nasvet obrnete na našo brezplačno svetovalnico. Ustrezna svetovalka vam bo pomagala urediti vse upravne zadeve.

 

Prispevek napisala Helena Grgič, objavljen v reviji Pogreb ni tabu, št. 2

Vir: Davčni portal Republike Slovenije, Ministrstvo za notranje zadeve

* Postopek za pridobitev dovoljenja za raztros izven pokopališča se lahko v nekaterih korakih razlikuje med posameznimi upravnimi enotami oziroma občinami, zato bralcem priporočamo, da vse podatke še enkrat preverijo na pristojnem uradu.

 

Vir besedila: http://www.pogreb-ni-tabu.si/2014/09/krsta-zara-pepel-in-veter-raztros-pepela-izven-pokopalisc/

KS Puconci

rekreacija-in-druzenje-na-gorickem-so-goricko Podukrep M19.2 - Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost Operacija: Rekreacija in druženje na...
dan-zena-2020-v-puconcih Tradicionalno so Puconski moški s pomočjo KS Puconci in Gostilne Kuhar-Kosi pripravili večerjo za ženske. Ob zvokih Duo Nostalgija smo se...
puconske-cvetke Spoštovani vodilni v KS Puconci Kdo je odgovoren, da se opozori in sanira take malenkosti, kot so prikazane na spodnjih slikah? V...
puconske-cvetke-2020 Spoštovani odgovorni, Kdo je odgovoren, da se opozori in sanira take malenkosti, kot so prikazane na spodnjih slikah? V Lgradu je...
trosisce-na-puconskem-pokopaliscu V letu 2016 smo se na Svetu KS Puconci začeli pogovarjati o izgradnji trosišča za pokojnike. Eden od argumentov, da zgradimo...

Objavljanje na spletni strani

Želite objaviti prispevek ali dogodek na naši spletni strani?

Pišite uredniku na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 Za oglaševanje se dogovorite na zgoraj navedenem naslovu.

000844543

Vaš IP: 44.197.111.121
Datum: 04. 10. 2023 Čas: 02:37:55